Başlangıç Tarihi : 09/02/2009
Bitiş Tarihi : 20/07/2009

Türk tasarımcılardan 336 yeni fikir

Tasarım Ödülleri sahiplerini buldu

Engelliler için geliştirilmiş 49, toplamda 336 tasarımın yarıştığı Tasarım Yarışması’nda 34 ödül dağıtıldı. Ödüllü projeler arasında spor yapmaya fırsat bulamayanlar için mobilya ile spor aletlerini entegre eden genç odası, zeka küpünü andıran ve yalnızca kutucukların çevrilmesiyle çehresini yenileyebilen salon takımı gibi yenilikçi yaklaşımlar yer alıyor. Engellilerin hayatını kolaylaştırmaya yönelik yatak içinden çıkan tekerlekli sandalye, otomatik mekanizmalar sayesinde daha az çaba ile kullanılabilen gardırop tasarımları dikkat çekerken, daralan mekânlara büfesini kendi içinde barındıran yemek masası, tavana asılarak alan kaybı ve görüntü kalabalığını önleyen askılık gibi projelerle çözüm sunuluyor.

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması’nın Ödül Töreni 12 Kasım’da, Yapı Endüstri Merkezi’de (YEM) gerçekleştirildi. Engellilerin yaşam kalitesini artıracak 49, toplamda da 28 üniversiteden 336 projenin değerlendirildiği yarışmanın kazananları, binlerce YTL’lik para ödülünün yanı sıra, tasarım haklarının tescili, uluslararası fuarlara katılım ve MOSDER üyesi sektörün en büyük 32 şirketinde iş ve staj olanakları kazandılar.

Yarışmanın kategori birincileri şöyle sıralanıyor:

- Genç Odası: Eşyaların yalnızca gereksinim duyulduğu zaman görülmesini sağlayan tasarımıyla Mehmet Mert Sezer, İTÜ

- Kanepe: İstenilen şekilde bükülerek farklı biçimler verilebilen dev sünger halkası tasarımıyla Cansu Akarsu, İTÜ

- Hizmet ve Servis Elemanı : Ayaklı askılıklarda yaşanan devrilme sorununa çözüm getiren tasarımıyla Erkal Tuntaş, Muammer Erel, Erhan Yaman, Mimar Sinan Üniversitesi

- Yatak Odası: Altındaki aynalar sayesinde göz yanılsamasıyla havada asılıymış hissi veren tasarımıyla Ayça Güven, Muzaffer Koçer, ODTÜ

- Salon Takımı: Farklı ev modellerine göre düzenlenebilen modüler oturma sistemi tasarımıyla Damla Tönük, ODTÜ

- Yemek Odası: İç mekanda yemek köşesi, dış mekanda piknik masası oluşturabilen tasarımıyla Esin Hasgül, İTÜ