Başlangıç Tarihi : 15/02/2010
Bitiş Tarihi : 22/07/2010

Türk tasarımcılardan 352 yeni fikir

Mobilya sektörünün 35 devi birleşti, 31 tasarıma ödül verdi

Engelliler için geliştirilmiş 51, toplamda 352 tasarımın yarıştığı Tasarım Yarışması’nda 31 ödül dağıtıldı. Ödüllü projeler arasında; evde çalışan engelliler için geliştirilmiş çalışma odası, çocuklara üzerinde zıplama özgürlüğü getiren yatak, araba bagajına sığabilen yatak odası takımı ve puzzle eğlencesi yaşatan modüler depolama ünitesi gibi yepyeni fikirler var. Tasarımlar arasında, mobilyaların eylemleri kısıtlamak yerine çeşitlenip yaşama yer açan objeler olarak ele alınması dikkat çekerken, aynı anda birkaç amaçla kullanılabilen çözümler öne çıktı.

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması'nın Ödül Töreni 2 Kasım'da, Yapı Endüstri Merkezi'de (YEM) gerçekleştirildi. Engelli bireylerin yaşamını kolaylaştıran 51, toplamda da 31 üniversiteden 352 projenin değerlendirildiği yarışmanın kazananlarına, mobilya sektöründe iş fırsatları için kapılar açıldı.

Dağıtılan toplam 104 bin TL'lik para ödülüne ek olarak; tasarım haklarının tescili, uluslararası fuarlara MOSDER himayesinde katılım, MOSDER üyesi sektörün en büyük 35 şirketinde iş ve staj olanakları da dereceye giren proje sahiplerinin oldu. Yarışmanın kategori birincileri şöyle sıralanıyor:

- Genç Odası : Genç odalarındaki dağınıklığa çözüm getiren ve hareket özgürlüğü kazandıran tasarımıyla

Saba Çömez, Hacettepe Üniversitesi

- Kanepe : Sehpa, gazetelik ve yatak olarak da kullanılabilen, işlevsel kanepe tasarımıyla

Berk Kotel, Yeditepe Üniversitesi

- Yatak Odası : ½ metrekarede yatak odası temalı, 21 kg.lık ağırlığıyla elde bile taşınabilen tasarımıyla

Mehmet Kartal, Doğu Akdeniz Üniversitesi, KKTC

- Salon Takımı : Kapalı yerleşiminde 2 kişilik kanepeyken, açıldığında 2+1+1'lik takıma dönüşen tasarımıyla

Fevzi Karaman, Şule Çolak İTÜ

- Yemek Odası : Tek bir dolap içinden çıkan 6 kişilik yemek takımı ve servis ünitesi tasarımıyla

Cemal Çobanoğlu, İTÜ

Diğer iki kategoride başta gelen ödüllü projeler ise şunlar oldu: