İstihdam ve ihracatın önemli sektörlerinden olan ve dış ticaret fazlası veren mobilya sektörü iç talepteki daralmaya bağlı olarak durgun bir yıl yaşadı. Buna rağmen yılı 4,5 milyar dolar ihracat ile kapatmayı başaran sektörde, yeni yılda ihracatın artırılması ve çeşitlendirmesine yoğunlaşılacak.

İHRACATTA BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE YÜZDE 3 DÜŞÜŞ VAR 

MOSDER Başkanı Mustafa Balcı'ya göre dönem dönem uluslararası konjonktürün etkisi ile daralma ve ihracat düşüşleri yaşansa da, genel olarak mobilya sektöründe geride bırakılan 20 yıllık süreçte ihracat artışının yanı sıra tasarım ve kalitede çok büyük ilerlemeler kaydedildi. 

"2001 yılında 250 milyon dolar civarında olan Türkiye'nin mobilya ihracatı, 2022'de 5,3 milyar dolara yükseldi. Yaklaşık 20 yıllık dönemde sektörün ihracatı 21 kat artmış oldu. Türkiye'nin dünya mobilya ihracatından aldığı pay da binde 5'den yüzde 2,l'e yükseldi" şeklinde bilgi veren Balcı, 2023'ün beklentilerin altında kapatıldığını, bir önceki yıla göre ihracatta yüzde 3'lük bir düşüşün yaşanacağını sözlerine ekledi. 2023'ün mobilya sektörü için zor bir yıl olduğunu, Şubat ayında yaşanan depremler, global ekonomideki daralmalar, yüksek enflasyon ve yakın coğrafyamızdaki savaşların mobilya ihracatını kötü etkilediğini belirten MOSFED Başkanı Ahmet Güleç ise bu durumun bize özgü olmadığını, dünya ekonomisindeki küçülmenin tüm ülkelerde ciddi daralmaları getirdiğini belirtti. Ocak-Kasım arası dönemde iç pazarda yüzde 15 ila 20 düşüş kaydedilse de ihracatta yoğun çabalar ile geçtiğimiz yıla yakın bir seviyenin yakalandığını belirten Güleç, böylesine zor bir yılda bu rakamların yakalanmasının önemli olduğunun altını çizdi. 2024 yılında piyasadan para çıkışının devam edeceğini, iç piyasanın daralacağını, krediyle dönen firmaların borç bulmada zorlanacağını, özkaynak satışlarının yaşanacağını, finansal yapısı güçlü olmayan bazı firmalarda kapanmalar yaşanabileceğini, dolayısıyla zor bir 2024 beklediklerini ifade etti. 

HEDEFİMİZ 5 YILDA 1O MİLYAR DOLAR iHRACAT RAKAMINA ULAŞMAK 

Genel olarak 2024'te ihracatımızda kayda değer bir artiş bekliyoruz. Yeni yilda yeni pazarlara açılma yönünde de ciddi çalışmalarımız var. Özellikle İstanbul Mobilya Fuarı'nın bu açılım çabamıza büyük katkı yapacağını düşünüyoruz. Dünyanın sayılı fuarlarından biri haline gelen İstanbul Mobilya Fuarı, her yıl artan katılımcı ve 

ziyaretçi sayısı ile bizim için önemli bir ihracat kapısı haline geldi. 2024'te gerek üretimde gerekse de ihracatta yüksek oranlı bir artışı hedefliyoruz. Sektörümüzün küresel pazardaki payını artırmaya çalışıyoruz. Önümüze, 4-5 yıl sonrası dönem için, yani orta vadede 10 milyar dolarlık ihracat düzeyini yakalama hedefi koyduk. 

Paylaş: