Sn. Balcı, programda aşağıdaki konularda değerlendirmelerde bulundu:


Temmuz ve Ağustos aylarında tüketiciye yansıyan önemli fiyat artışlarının mobilya sektörü iç pazar satışlarında zayıflamaya sebep olduğunu, birçok sektörde yaşanan fiyat artışlarının Mobilya sektöründe de etkili olmaya devam edeceğini belirtti.

Avrupa'da enerji krizi sebebiyle faaliyet durduracak işletmelerin olduğunu, bu durumun bizim elimizi güçlendirdiğini belirten Balcı, Avrupa ve Rusya pazarına daha çok satış yapılabileceğini söyledi.

Ancak iç pazardaki maliyet artışlarından dolayı bazı işletmelerin kapanmaya veya satılmaya yüz tuttuğunu da ifade etti.

Bazı işletmelerin satılma durumuna gelmesindeki faktörlerin, iç piyasada işlerin durgunluğunun, krediye erişimin azalması, artan işçi maliyetleri ve yükselen enerji maliyetleriyle birleşmesi olarak belirtti.

Finansmana erişimdeki sorunlar hakkındaki soruya, ticari kredilerin güçlü teminatı olan firmalara verilmesinin ve kredi alabilenlerin de bu kaynakları kendi işleri yerine farklı kanallara aktarmasının önemli bir sorun olduğunu söyleyerek cevap veren Balcı, bu durumun kontrol edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yıl başı itibariyle tekrar yükselecek işçi maliyetleri konusunda, özellikle çalışma saatleri üzerinden destek verilmesi gerektiğini, işçilerin de işlerine sahip çıkması gerektiğini belirtti.

KGF destekli yeni bir kredi paketi hazırlığının mobilya sektöründe yeni fabrikalar kurulması için arazi temini gibi konularda fayda getirmesini umduklarını söyledi.

Rusya pazarının Türkiye için önemli bir avantaj olduğunu belirten Balcı, son 3 ayın ve kışın zor geçeceğini, Şubat ayına kadar önümüzde bulunan beş aylık dönemde finansmana ulaşımda kolaylıklar sağlanmasının önemli olduğunu ifade etti.

Paylaş: