Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği’nin (MOSDER) yıl içerisinde belirli aralıklarla üyelerine yönelik düzenlediği toplantılardan bir tanesi daha gerçekleşti. MOSDER Genel Sekreteri Ebru Ünlü’nün moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda Ekonomi Gazetesi CEO’su Bader Arslan Türkiye’nin genel ekonomik verilerini ve mobilya sektörünü değerlendirdiği bir sunum gerçekleştirdi. Etkinliğe dernek üyelerinin yanı sıra Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç başta olmak üzere federasyon üyeleri ve OMSİAD yetkilileri katıldı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, bugün imkansız gibi görünen birçok başarıyı elde edebilmek için kararlı ve istikrarlı olmanın önemine değinerek, birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz günlerden geçtiğimizi belirtti. Başarının, her şeyden evvel kararlılık gerektiren zor bir süreçten sonra elde edilebileceğini vurguladı ve ülkemizin dinamizmine olan inancımızın bizlere umut vermesi gerektiğini söylerek sözlerine devam etti. Yeni projeleri ve yatırımları gerçekler doğrultusunda planlarken, çağın getirdiği ekonomik konjonktüre karşı stratejik bir yol haritası izleneceğinin altını çizdi. MOSDER olarak Türk mobilyasını dünyaya tanıtma amacıyla çıktıkları bu yolda her gün biraz daha iyiye gitmek ve ülkemizi gururla temsil etmek için var güçleriyle çalıştıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini vurguladı. 

MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN GENEL GÖRÜNÜMÜ

Ekonomi Gazetesi CEO’su Bader Arslan yaptığı sunumda “Mobilya satışlarında iç pazardaki satışı ve üretimi etkileyen en önemli faktör konut satışıdır. Türkiye’de konut satışlarında 2018 yılından beri sert bir düşüş görmeye başladık. Buna bağlı olarak mobilya sektöründe de üretim yavaşlaması gördük. Bunun hemen ardından yaşanan Covid-19 pandemisi doğal olarak tüm sanayi sektörlerini etkiledi. Fakat covid sonrası dönemde mobilya sektöründeki üretim performansının Türkiye’deki genel sanayi üretim performansından daha iyi olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı. 

Sektörle alakalı genel verileri de açıklayan Arslan,“2021 yılı sonu rakamlarına baktığımızda Türkiye’de 43.428 mobilya imalatı yapan işletme var. Bu işletmeler Türkiye’de sanayi sektöründe üretim yapan kurumların %9.8’ini oluşturuyor. Sektörde imalat tarafında çalışan toplam kişi sayısı 234.222. Mobilya sektöründe 2019 yılı haricinde çalışan sayısında sürekli bir artış görüyoruz. Firma başına çalışan sayısına odaklandığımızda 5.5 kişi olduğunu analiz edebiliyoruz. Sektörde 9 ve altında kişiyi istihdam eden firma sayısı genel oranın %92’sini oluşturuyor. Bu noktada mobilya sektörünün daha iyi noktalara gelebilmesi için birleşmesi gerekiyor” diyerek mobilya sektöründe ihracatın geliştirilebileceği potansiyel ülkeler olduğuna dikkat çekti. 

Sektördeki ihracat oranları hakkında da bilgiler veren Bader Arslan, “Mobilya ihracatı 2001 krizinde 250 milyon dolarken 2021 yılında 5.3 milyar dolara çıktı. Türkiye’de ihracatta payını en çok artıran 3 sektörden birisi mobilya. Dünya mobilya ihracatında Türkiye 2003 yılında 36. sıradayken 2022 yılında 11. sırada yer almış. Bu ihracattan aldığımız pay binde yedi civarındayken şu anda %1.7’ye gelmiş durumda. En büyük pazarlar; Irak, Almanya, ABD, Fransa ve İsrail” sözleriyle mobilya sektöründeki genel durumu özetledi. 

MOBİLYA SEKTÖRÜ ÇOK GÜÇLÜ BİR DAYANIŞMA İÇERİSİNDE

Etkinliğin kapanış konuşmasını yapan TİM Başkan Vekili ve MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, “Mobilya sektörü aslında bir yaşan kültürüdür ve bütün sektörleri ilgilendirir. Türkiye için mobilya sektörünün gelişmesi önemli bir fırsat. Bader Bey siz aslında yeni bir hikayeye ihtiyaç olduğunu gösterdiniz. Önümüzdeki dönemde en önemli kuralımız bu hikaye üzerine çalışmak ve mobilya sektörünü güçlendirmek üzerine olacak. Türkiye’nin mobilya sektörünü büyütebilmesi için tek seçeneği var; o da gelişmiş ülkelere mal satma kabiliyeti. Fakat şu an ki yapımızla bizim gelişmiş ülkelerde derinleşme imkanımız yok. Beraber küme şeklinde yeni pazarlara açılmamız gerekiyor. Bunu derneklerimizin, federasyonumuzun ve Türkiye ihracat birliklerimizin eş güdümünde yapacağız. Bir Afrika atasözü şöyle der; ‘Eğer yalnız yürümek istersen hızlı yürü ama çok uzaklara gitmek istiyorsan beraber yürüyün’. Bizim beraber yürümekten başka çaremiz yok” ifadelerini kullanarak mobilya sektörünün dayanışmayı ve iş birliğini başaran nadir sektörlerden olduğunun altını çizdi


Paylaş: